کاربرد سنسورها در صنایع غذایی

بخش غذا یک صنعت بسیار مهم با سیستم هایی برای نظارت بر فرآیندهای تولید و بهداشت مواد غذایی است.

سنسورها برای اندازه گیری و کنترل پارامترهایی مانند دما، فشار، سطح مایع یا جامد، فشار و وزن استفاده می شوند.

سنسورهای سطح مایع برای اندازه‌گیری سطح مایعات درون مخزن و کنترل عملیات فرآوری مواد غذایی استفاده می‌شوند. به طور معمول ممکن است از این سنسورها برای نظارت بر دما و نرخ سطح مایع، ورودی اسید/قلیایی و جریان گاز استفاده شود. به عنوان مثال یک سنسور سطح برای تعیین حجم خاصی از مایعی که در مرحله پخت و پز توزیع می شود استفاده می شود، مقدار زیاد یا خیلی کم از این مایع در مخزن ممکن است به معنای خراب شدن محصول باشد. به همین خاطر سنسورها نقش بسیار مهمی در تعیین کیفیت مواد غذایی و جلوگیری از فاسد شدن آن ها دارند.

سنسورهای مورد استفاده در صنایع غذایی:

مخازن ذخیره سازی – پمپ ها و شیرها
سیستم های نظارت بر پردازش مواد غذایی، آلارم ها و هشدارها
تصفیه آب
سنجش سطح مایع برای عملیات پردازش مواد غذایی صنعتی
فن آوری های انجماد سریع برودتی
آزمایشگاه های آزمایش مواد غذایی
ذخیره سازی گاز مایع
حمل و نقل
توزیع مایعات
کنترل حلال و شیمیایی

سنسورهای مجاورتی(القایی، خازنی، نوری، اولتراسونیک)
سنسورهای دما
سنسورهای فشار
سنسورهای رطوبت سنج
سایر موارد

سنسورهای مجاورتی:

سنسورهای مجاورتی دسته ای از سنسورهای الکتریکی هستند که قابلیت تشخیص اجسام مختلف را بدون تماس فیزیکی با آنها دارا می باشند. این سنسورها یک تشعشع الکترومغناطیسی، نوری یا امواج صوتی با فرکانس بالا از خود ساطع می کنند و با توجه به میزان موج برگشتی از سمت جسم مورد نظر، خروجی مناسب را ایجاد می کنند. این سنسورها قابلیت عملکرد دقیق و مطمئن در سرعت های بالا (0 الی 4 کیلوهرتز) را دارا می باشند. از انواع این سنسورها می توان به سنسورهای القایی، سنسورهای خازنی، سنسورهای نوری و سنسورهای اولتراسونیک اشاره کرد. توضیحات کامل در مورد این سنسورها در بخش” دانلودها “در اختیار کاربران قرار داده شده است.

سنسورهای دما:

سنسورهای دما دسته ای از سنسورهای صنعتی هستند که به منظور اندازه گیری دمای یک جسم یا محیط مورد استفاده قرار می گیرند. گستره دمایی این سنسورها بسیار بالا بوده و توانایی اندازه گیری دماهای کمتر از صفر درجه الی چند صد درجه سانتیگرارد را دارا می باشند. این سنسورها در دسته بندی های NTC ، RTD ، ترموکوپل و ترمومترهای مادون قرمز قرار می گیرند که با توجه به گستره دمایی و نوع خروجی مد نظر، سنسور مناسب انتخاب می شود.

سنسورهای فشار:

سنسورهای فشار دسته ای از سنسورهای صنعتی هستند که فشار یک محیط را اندازه گیری کرده و آن را به یک سیگنال الکتریکی تبدیل می کنند که به وسیله آن می توان میزان فشار یک محیط را اندازه گیری کرد.

سنسورهای رطوبت سنج:

در صنایع غذایی میزان رطوبت محیط یکی از مهمترین دغدغه های صنعتگران می باشد. به این دلیل که با افزایش رطوبت محیط احتمال فاسد شدن یا کاهش کیفیت مواد غذایی بسیار زیاد می شود. به همین دلیل نیاز به سنجش و مانیتورینگ مداوم رطوبت محیط در این صنعت وجود دارد. این کار بوسیله سنسور رطوبت سنج انجام می شود که با اندازه گیری میزان بخار آب موجود در هوا، میزان رطوبت نسبی محیط را اندازه گیری می کند.
سنسورهای یاد شده جزو پرکاربردترین سنسورهای مورد استفاده در صنایع غذایی هستند.از دیگر سنسورهای مورد استفاده در این صنعت می توان به سنسورهای گشتاور، سنسورهای گاز و بیوسنسورها اشاره نمود که در این موارد شرکت فرانگار تبریز آمادگی دارد تا ضمن تامین نیازهای صنایع غذایی در زمینه طراحی و تولید انواع سنسور، مشاوره های لازم را به منظور اخذ نتیجه مطلوب توسط مشتریان عزیز ارائه دهد.